Raisa Zwart: Volgens mij is ieder mens creatief

Raisa Zwart Mentor voor creatieve ondernemers

Raisa Zwart Mentor voor creatieve ondernemers

Raisa Zwart is fotograaf én mentor voor creatieve ondernemers. Logisch dus dat ik haar eens vroeg naar haar drijfveren.

Toen Raisa na haar middelbare school én een tussenjaar nog steeds niet wist wat ze wilde studeren, koos ook zij voor een soort zekerheid in de vorm van een rechtenstudie.

“Al snel merkte ik dat ik niet op mijn plek zat, maar ik zette door omdat ik toch ‘iets’ moest doen. Fotografie kwam halverwege de studie op mijn pad in de vorm van een hobby, maar groeide snel uit tot een passie waar ik meer mee wilde doen.

Ik stopte met mijn studie, en terugkijkend op mijn leven is dat de allereerste keuze die ik écht voor mezelf maakte. Daarvoor had ik altijd gedaan wat ik dacht dat van me verwacht werd.

Ik zie creatievelingen echt als ‘mijn mensen’

Die keuzes leidde naar nog veel meer keuzes die ik écht voor mezelf maakte en door het ondernemerschap heb ik mezelf ontzettend goed leren kennen en stap ik met alle liefde buiten mijn comfort zone om de dingen te bereiken die ik zo graag wil.

En dat voelt zo ontzettend vrij. Dat gevoel gun ik iedereen en daarom help ik anderen.

Waarom juist creatieve ondernemers?

“Voornamelijk omdat dat de branche is waar ik zelf werkzaam in ben. Inmiddels ben ik al 10 jaar fotograaf, en ik weet dus welke dingen je tegenkomt als creatief ondernemer.

Amanda-Drost-Fotografie-Raisa-Zwart-11

Amanda Drost Fotografie Raisa Zwart

Juist omdat ik mezelf zie als mentor, vind ik het belangrijk dat ik ervaring heb binnen het veld waarin ik help.

Daarnaast voelt het ook gewoon echt als de logische doelgroep voor mij. Ik zie creatievelingen echt als ‘mijn mensen’.

Bij creatievelingen voel ik mij het meest op mijn gemak, en zij bij mij.

Ik denk overigens wel vrij breed over het begrip creativiteit. Volgens mij is ieder mens creatief, volgens mij is dat een groot deel van wat ons mens maakt.

Soms vind ik de term ‘creatieve ondernemers’ daarom wel lastig omdat ik niet het signaal wil geven dat creativiteit maar voor een select groepje mensen is. Maar totdat ik een betere term vindt is dit het ;-).”

Waarom hebben ondernemers een coach nodig vind jij?

“Laat ik vooropstellen: ik denk niet dat elke ondernemer op elk moment een coach nodig heeft. Volgens mij gaan we als ondernemers door seizoenen heen. Seizoenen van buiten je comfort zone stappen en hoge productiviteit en seizoenen waarin je wat rustiger bent in je ambities en wat meer in de comfort zone blijft wisselen elkaar af.

Daarbij kennen we, denk ik, allemaal periodes waarin we worstelen met bepaalde zaken, maar hopelijk ook periodes waarin je voornamelijk de vruchten plukt van het harde of slimme werk ervoor.

Juist in die periodes dat je ambitie groot is en je grote stappen wilt maken, óf periodes waarin je struggelt en het allemaal niet wil lukken, dan kan een coach of mentor enorm helpen.

Zelf zie ik mezelf vooral als mentor en help ik creatieve ondernemers door allerlei processen heen die ik zelf al heb doorlopen.

Zo kunnen zij slimmer en soms ook sneller doorgroeien naar het bedrijf en daarmee leven waar ze van dromen.

Als coachee (iemand die een coach heeft) profiteer je van de kennis en ervaring van degene waar je mee werkt, maar dat is niet de enige kracht. De steun, spiegel en accountability helpt ook enorm om samen tot grotere en mooiere resultaten te komen dan dat je alleen zou kunnen.”

Volgens mij is ieder mens creatief, volgens mij is dat een groot deel van wat ons mens maakt

Hoe komt het toch dat veel mensen te hard werken, onvoldoende genieten en veelal struggelen?

“Oei, hele goede vraag.

Ik denk dat de basis voor dit probleem heel erg diepgeworteld zit in de (Westerse) maatschappij.

Zo worden we bijvoorbeeld vaak getraind om voor zekerheid te kiezen, zeker in Nederland, en: heerst er tegelijkertijd een enorm grote ‘hang’ naar altijd maar meer. Méér geld, meer spullen, een groter huis, betere auto, verre reizen.

Combineer dat met een constante stroom aan marketing én het feit dat de meeste mensen niet goed met geld om kunnen gaan, en dan ben je er volgens mij wel een beetje.

Raisa Zwart, fotografie door Amanda Drost

Raisa Zwart, fotografie door Amanda Drost

Het klinkt misschien wat negatief maar ik denk echt dat veel mensen door deze dingen in een soort ‘rat race’ terecht komen en daardoor maar uren blijven maken. Niet alleen ondernemers.

Voor ondernemers is de extra uitdaging dan nog dat we onze eigen producten moeten prijzen en volledig verantwoordelijk zijn voor ons eigen inkomen. Dat is iets waar ik inmiddels ontzettend comfortabel mee ben en juist ervaar als een enorme vrijheid.

Veel ondernemers, zeker in de creatieve branche, prijzen zichzelf echter veel te laag en dan is het dus ook logisch dat je harder moet rennen om voldoende geld te verdienen.

Je merkt het al, ik kan hier uren over praten en dit is nog maar een deel van de issues die er zijn. Mijn hart gaat hier dus enorm van aan. Ik wil het liefst zo veel mogelijk mensen helpen om alles uit zichzelf en hun bedrijf te halen dat er in zit.”

Wat zijn je plannen voor het komende jaar? Wat wil je nog bereiken of maken?

“Eén ding dat ik volgend jaar heel graag wil gaan doen is een (offline) workshop geven over beter omgaan met geld binnen je bedrijf.

Daarbij wil ik het niet alleen gaan hebben over het creëeren van een beter overzicht in geldzaken, maar ook mijn nieuwgevonden passie voor vermogensopbouw een stukje mee gaan geven. Ik heb het gevoel dat ik daar voor veel ondernemers wel een belangrijk verschil kan maken.

Verder zit ik eigenlijk op dit moment in mijn bedrijven in dat ‘rustige’ seizoen waar ik over sprak.

Raisa Zwart, op het strand.

Raisa Zwart, op het strand.

Mijn trainingen en masterclasses staan, lopen goed en ik vermaak me eigenlijk heel goed met alles dat ik nu doe binnen zowel de coaching als de fotografie.

Daarbij reizen ik en mijn man veel en werk ik dus ook minder dan dat ik anders misschien zou doen. Het voelt alsof ik dit nog wel even volhoud en er dus geen hele grote nieuwe dingen aankomen. Maar aan de andere kant: je weet het maar nooit…”

Praktische informatie

Raisa Zwart is mentor voor creatievelingen, ze coacht, maakt leermiddelen en heeft een podcast. Ook is ze fotograaf.

Website van Raisa Zwart

Website van Raisa Zwart

Website: raisazwart.com
Instagram: instagram.com/raisazwart/
Podcast: raisazwart.com/podcast

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *