Noah van Ras: concept- en beelddenker

Noah van Ras illustraties

Noah van Ras illustraties

Noah van Ras maakt, naast dat ze vijf dagen per week in de schoolbanken van het VWO zit, illustraties in opdracht voor ondernemers of particulieren.

“Ik maak de illustraties meestal op papier met aquarelverf maar maak ze digitaal af. Ik ben begonnen met ‘serieus’ tekenen in de brugklas omdat ik een andere hobby dan lezen zocht om na school te doen.

Op school ben je veel bezig met je hoofd en ik wil ook met m’n handen werken. Geïnspireerd door illustrator en schrijver Barbara Tammes begon ik te tekenen.

Toen ik ongeveer twee jaar later live portretjes tekende op de koningsmarkt, kreeg ik ook af en toe een opdracht en zo is dat gaan groeien.”

Je schrijft dat je conceptdenker en beelddenker bent. Wat bedoel je daarmee?

Eigenlijk bedoel ik het heel letterlijk. Als jij me vertelt over een nieuwe dienst die je gaat aanbieden zie ik vaak al een heel concept voor me. Van de verpakking, tot website tot aanvullende producten.

Het liefst zou ik het dan ook meteen en allemaal zelf uitvoeren, maar ik leer steeds meer dat dat niet gaat. Beelddenker staat voor dat ik van jongs af aan al in beelden denk.

Al voordat ik kon lezen herkende ik logo’s van winkels, en zat ik in de auto te wijzen “Ikea”. Nog steeds zie ik heel veel dingen voor me en denk ik dus vaak in beeld. Dit is natuurlijk heel handig als je ook met beelden werkt.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie komt meestal vanzelf als je gewoon komt opdagen. Achter je bureau zitten, nieuw vers blad papier en ruimte maken voor nieuwe inspiratie.

Soms lijkt inspiratie van buiten te komen, door iets wat ik zie in de natuur of een gesprek dat ik opvang. Veel vaker lijkt de inspiratie van binnen uit te komen.

ontwerp van Noah van Ras

ontwerp van Noah van Ras

Ik maak ook werk geïnspireerd door mijn gevoelens, maar dit deel ik veel minder vaak omdat het me meer vrijheid geeft tijdens het maken als ik weet dat het alleen voor mij is.

Hoe wil jij impact maken waardoor je het verschil maakt?

Ik heb wel even na moeten denken over deze vraag. Maar ik hoop dat ik nu al impact maak door de positiviteit in mijn illustraties en het gevoel wat achter een illustratie zit.

Als dat doorgegeven wordt en iemand anders krijgt er weer een positief gevoel van, vind ik dat al impact. Het lijkt me ook fantastisch om anderen te leren over inspiratie en vooral aan jongeren zou ik willen zeggen, je weet al zoveel meer over jezelf dan dat je denkt als je maar durft te luisteren naar de fluisterstem die durft te dromen.

Iets in het onderwijs veranderen is dus ook een interesse van me.

Plannen? Groots of klein? Wat zou je willen?

Komend schooljaar is mijn eindexamenjaar (vwo 6) maar ik hoop ook mijn illustratie business uit te breiden, zodat ik het jaar er na een tussenjaar kan nemen & voor mezelf kan werken.

Ik wil me meer focussen op het helpen van ondernemers met een unieke branding.

voorbeeld werk Noah

voorbeeld werk Noah

Daarna wil ik graag werken in een creatief team. De energie die in een team hangt tijdens het maakproces vind ik fantastisch. Welke studie ik ga doen, weet ik nog niet. Ik heb zoveel interesses van onderwijs tot Ux, dus dat maakt het lastig. Natuurlijk heb ook ik de droom ooit een boek te schrijven en te illustreren, maar dat komt vast wel.

De ultieme droom is zelf ondernemer zijn met een creatief team, waarin iedereen zijn kwaliteiten kan benutten.

Website van Noah van Ras
instagram.com/littlemagic_onpaper

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *