Liselotte Fleur – Fashion Fotograaf

liselotte fleur fashion fotograaf

Liselotte Fleur – fashion fotograaf

Haar fascinatie voor fotografie begon op een jonge leeftijd (14), al snel had ze door dat modefotografie hetgeen was wat haar blij maakte en waar ze geen genoeg van kon krijgen.

Liselotte Fleur is Fashion fotograaf:

Toen ik begon waren social media en sites zoals Pinterest er nog niet dus ik haalde al mijn inspiratie uit magazines en boeken.

Ik kan echt even wegdromen als ik naar een goede modeserie kijk en ik vind het heerlijk om zelf deze beelden te creëren met een team en bezig te zijn met mode.

Tijdens mijn opleiding fotografie aan de kunstacademie in Rotterdam wist ik het zeker, ik wilde modefotograaf worden en die droom, dat doel heb ik nooit meer losgelaten.

Wat doet het met jou, als je achter de camera staat en gaat fotograferen?

Ik voel mij een ander persoon achter de camera, in positieve zin.

Ik vind het fijn om zelf te kunnen bepalen wat we vast gaan leggen en hoe.

Als fotograaf heb je toch vaak de regie in handen en aan het begin is dat even spannend maar nu na ruim 13 jaar werkzaam zijn in dit vakgebied voelt dat juist goed.

Ik ben achter de camera heel erg gefocust, ik let op veel dingen zoals de uitsnede, compositie, de instellingen, het licht, de locatie, de pose en uitdrukking van het model, hoe het haar en make-up zit en of de kleding of het product wel goed tot zijn recht komt.

Fotoshoot voor Talkies van Liselotte Fleur

Fotoshoot voor Talkies van Liselotte Fleur

Dat is de reden dat ik verder alle gedachte los kan laten, omdat we tijdens een shoot zo druk bezig zijn in dat moment dat je alles eromheen even vergeet.

Dat is ook wat ik fijn vind aan modefotografie, je zit even in andere wereld waar je samen met het team alles creëert. Daarnaast voel ik mij met camera in mijn hand meer zelfverzekerd dan zonder camera.

Je hebt een gaaf handboek geschreven, daaruit blijkt een drive in het helpen van mensen, hoe komt dat zo?

Dankjewel! In 2014 ben ik gestart met mijn blog thefashioncamera.com omdat ik behoefte had om mijn ervaringen en verhalen te delen met anderen.

Al snel had ik door dat mijn blog internationaal veel bekeken werd en ik ontving veel mailtjes met vragen van anderen (beginnende) fotografen.

Zij vertelde mij dat mijn blog een inspiratie was voor hen en aan de hand van hun vragen kon ik weer werken aan nieuwe blog posts vol met fotografie tips.

Al jaren had ik de droom om ooit een boek uit te brengen maar ik wist nooit wat voor boek dit zou moeten worden.

Tot ik begin januari 2019 op het idee kwam om al mijn tips en verhalen te bundelen in een Nederlandstalig boek. Ik baalde namelijk enorm dat er tijdens mijn studietijd niet een soortgelijk boek bestond.

The Fashion camera HET HANDBOEK VOOR DE STARTENDE MODEFOTOGRAAF van Liselotte Fleur

Het boek van Liselotte Fleur The Fashion camera

Een jaar lang ben ik bezig geweest met The Fashion Camera – Het Handboek voor de Startende Modefotograaf en dankzij ‘Uitgeverij Snor’ ligt dit boek sinds maart 2020 in de winkels!

Het lezen van alle positieve reacties maakt mij ontzettend blij.

Je moet als modefotograaf veel mensen aansturen. Hoe krijg jij gedaan van anderen wat jij wilt?

Goed luisteren en communiceren met het hele team is het meest belangrijke tijdens een shoot. Iedereen moet weten wat er van hem of haar verwacht wordt om tot het beste resultaat te komen.

Met sommige shoots neemt een ander teamlid de regie op zich, maar vaak wordt dit inderdaad verwacht van de fotograaf.

Ik ben nooit streng of boos en probeer alles positief te bekijken, ik denk dat dit voor veel mensen goed werkt.

Een goede sfeer op de set is onmisbaar voor een goed eindresultaat!

Succesvol fotograaf, een boek, what’s next?

Mijn doel is om in 2020 meer vaste klanten binnen te halen zodat ik meer zekerheid heb als fotograaf en om met grotere merken samen te werken.

Ik zie mijzelf nog niet als succesvol (ik leg de lat hoog) dus daar ga ik dit jaar weer hard aan werken! Ik hoop nog veel meer grotere campagnes te mogen fotograferen dus daar ligt nu mijn focus op.

En wat betreft mijn producten voor fotografen:
Eind juni start de verkoop van de The Fashion Camera Planner – De Planner voor de Fotograaf via mijn webshop waar je als fotograaf al je shoot ideeën, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse to-do’s en afspraken kan noteren en nog veel meer handige lijstjes voor fotografen in kan vullen.

Daarnaast ben ik nog met andere producten bezig voor fotografen waar ik heel erg naar uit kijk om dit te lanceren! Ik merk dat ik hier ook erg gelukkig van word.

Wat raad jij aan, aan mensen die aan het begin staan van een proces om ook creatief ondernemer te worden?

Het belangrijkste is om goed je doelen en dromen voor ogen te hebben, anders weet je niet waar je naar toe moet werken.

Daarnaast is het absoluut niet makkelijk en er zullen onzekere momenten aankomen, dus je moet echt heel blij worden van wat je doet, anders ga je het nooit volhouden.

Klinkt heel logisch en cliché, maar het is echt waar. Verder staan al mijn tips in mijn boek 🙂

Portfolio Liselotte Fleur
The Fashion Camera
Het boek: The Fashion Camera

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *