Fotografille: De wereld heeft zoveel moois te bieden!

Evelien is fotografille

Evelien is fotografille

Evelien, grafisch ontwerper, online marketeer én fotograaf uit het leuke Tilburg. Fotografie is iets wat haar van jongs af aan al interesseerde, zo fotografeerde ze in groep 8 regelmatig vriendinnetjes met wegwerpcamera’s.

“Op de middelbare school spaarde ik voor mijn eerste digitale compact-camera waarmee ik allerlei fotoshoots deed. Van close-up foto’s van bloemen tot zelfportretten op mijn kamer. Niet gek dus dat ik voor een creatieve studie koos.

Ook tijdens mijn opleiding tot grafisch ontwerper is fotografie altijd een groot onderdeel geweest. Ik had drie jaar lang wekelijks fotografie-les en 1 van mijn stages deed ik bij een fotograaf. Dus hoewel ik geen diploma in fotografie heb, heb ik wel veel ervaring opgedaan en fotografeer ik al lange tijd.

Licht en kleuren tijdens het gouden uur. © Fotografille

Licht en kleuren tijdens het gouden uur. © Fotografille

Toen ik na mijn studie ging werken, besloot ik al snel dat ik wilde blijven fotograferen. En omdat dat in mijn werk niet ging, werd het een hobby.”

Als stok achter de deur begon Evelien met een fotografieblog: Fotografille.nl. “Zo bleef ik mezelf motiveren om te fotograferen en mezelf hier verder in te ontwikkelen.

Qua fotobewerking ging ik snel vooruit omdat ik dit wel veel deed tijdens mijn werk als grafisch ontwerper.

Fotografille groeide snel en werd op een gegeven moment mijn bedrijf. Ik vind het heerlijk om op dagelijkse basis bezig te zijn met het delen van fotografietips, inspiratie, beeldbewerking tutorials en meer. Hoe meer mensen ik hiermee kan inspireren en helpen, hoe beter het voelt. Wie wil er nu niet geld verdienen met z’n hobby?”

Waar zet je fotografie het liefste voor in, wat wil je bereiken?

“Een groot deel van de foto’s die ik maak zijn direct of indirect voor mijn website. Ga ik op reis en ontdek ik mooie plekjes? Dan deel ik dit online. Probeer ik een nieuwe vorm van fotografie uit? Dan schrijf ik er een artikel over waarbij de foto’s de tekst aanvullen.
Ga ik aan de slag met een nieuwe techniek? Dan probeer ik het stap voor stap in beeld uit te leggen.

De meeste foto’s die ik maak komen dus op een bepaalde manier terug op mijn website. Niet omdat het perse parels van foto’s zijn, maar omdat ik ze graag gebruik als realistische voorbeelden voor fotografen die iets willen leren. Dit dwingt mij ook om nieuwe dingen te blijven proberen en dat vind ik erg leuk.

Natuurfotografie © Fotografille

Natuurfotografie © Fotografille

Daarnaast fotografeer ik regelmatig voor musicalverenigingen in de regio. Naar het theater gaan is een andere hobby en het is erg tof om dit te kunnen combineren met fotografie. Het is een intensieve vorm van fotografie maar het geeft veel voldoening als je het verhaal kunt vertellen door middel van je foto’s.

Maar als ik niet aan werk denk, dan maak ik het liefste foto’s op reis en in de natuur. Er is zoveel moois te vinden op de wereld!”

Een grote, echte camera, we hebben allemaal toch een telefoon?

“Klopt! De camera’s in telefoons worden steeds beter en er zijn een boel smartphone- fotografen die enorm toffe beelden maken. Maar als je meer controle wilt hebben over het eindresultaat dan is een camera toch wel een must. Je telefoon beperkt je niet alleen qua resolutie, maar zeker ook qua instellingen.

 © Fotografille

© Fotografille

Omstandigheden met moeilijk licht zijn vaak erg lastig te fotograferen met een telefoon, net als foto’s die je met een telelens maakt of foto’s met veel (realistische) onscherpte. Een camera heeft niet voor niets zoveel knopjes, wieltjes en instellingen.

Als je leert hoe de basis-instellingen van een camera werken kun je in theorie iedere foto maken.
Toch fotografeer ik ook zeker regelmatig met mijn telefoon. Er zijn genoeg momenten dat ik mijn camera niet bij me heb en een telefoonfoto goed genoeg is. Toch fijn om ieder moment van de dag een foto te kunnen maken mocht je dat willen.”

Welke tip zou je elke ‘wannabe-fotograaf’ willen geven?

“Naast veel oefening en jezelf verdiepen in de instellingen van een camera is ‘leren kijken’ mijn belangrijkste tip. Leer jezelf aan om te kijken naar de wereld alsof het allemaal foto’s zijn. Waar komt het licht vandaan? Hoe zou je hier een compositie van maken?

Wat gebeurt er als je de achtergrond onscherp zou maken? Kan ik mijn standpunt veranderen voor een verrassender resultaat? Zijn er storende elementen in het kader die ik ook weg kan halen?

Klaproos © Fotografille

Klaproos © Fotografille

Iedere foto kun je in je gedachten al 10x gemaakt hebben en verbeteren nog voordat je een camera hebt aangeraakt. Hoe beter je leert kijken, hoe minder foto’s je hoeft te maken voordat het beeld dat je in je hoofd hebt werkelijkheid wordt.

Je hebt al een hoop keuzes gemaakt en mogelijkheden uitgesloten. Natuurlijk is dit een kwestie van tijd, maar je kunt jezelf hier ook op trainen. Bijvoorbeeld door foto’s van andere fotografen te analyseren en deze conclusies toe te passen op datgene wat je ziet.”

En voor nog veel meer tips kun je natuurlijk een kijkje nemen op de website van fotografille 🙂

Heb je concrete plannen voor de nabije of verre toekomst?

Ik roep al jaren dat ik graag workshops zou willen geven. Iets laagdrempeligs waar (beginnende) fotografen in de praktijk nieuwe kennis opdoen. Hiervoor heb ik al heel wat ideeën op papier gezet.

Hopelijk ga ik er dit jaar echt werk van maken, want het staat al veel te lang op mijn wishlist.

Meetup met andere fotografie enthousiastelingen © Fotografille

Meetup met andere fotografie enthousiastelingen © Fotografille

Een paar jaar geleden heb ik wel een ‘meetup’ gehouden met 25 fotografen die allemaal mijn blog en/of Instagram volgen. Superleuk om je een dag te omringen met allemaal mensen met dezelfde hobby. Je raakt direct geïnspireerd om nieuwe dingen te proberen en hebt altijd een onderwerp om over te kletsen.

fotografille.nl
instagram.com/fotografille/
pinterest.com/fotografille/

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *