Fotograaf Marc Pennartz: Op straat, het is nooit hetzelfde!

Marc Pennartz, interview met deze fotograaf
Marc Pennartz, interview met deze fotograaf
Marc Pennartz, interview met deze fotograaf

Marc Pennartz, interview met deze fotograaf

Marc Pennartz toont zijn foto’s via de website straatfotograaf.be/, maar eigenlijk hoort hij volgens hemzelf niet zozeer in een hokje: “Ik ben niet zo bezig met de vraag of iets straatfotografie is of niet, en ik heb nooit bewust voor dit genre gekozen.

Ik wilde fotograferen, en toen ik besloot om dat intensiever te gaan doen, woonde ik in een stad. Dus werd het de straat en niet een landschap. Een andere reden was er niet.

Omdat ik nogal graag deel wat ik doe, ben ik daar toen een website rond gaan maken. Maar daarvoor moest ik wel een stempel op mijn fotografie drukken, want anders vinden mensen zo’n website niet.

Het werd dus straatfotografie, want wat ik doe is gemaakt in de openbare ruimte, en wat ik toon is in wezen heel alledaags. Iedereen kan zien wat ik zie. Maar op zich hou ik niet van hokjesdenken.

Marc Pennartz, fotografie op straat, in de stad

Marc Pennartz, fotografie op straat, in de stad

Voor mij wordt fotografie vaak pas interessant als ze een genre overstijgt. Ik denk nooit: nu ga ik een straatfoto maken.

Er zijn voor mij maar twee criteria. Vind ik het mooi? En zo ja, heb ik of heeft iemand anders nagenoeg dezelfde foto al eens eerder gemaakt? Is het antwoord daarop nee, druk ik op de sluiterknop.”

Hoe ben je ooit met fotografie begonnen?

“Ik heb in mijn leven altijd mensen rond me gehad die fotografeerden,” aldus Marc. “Fotografie was voor mij altijd iets vanzelfsprekends, ook omdat ik als journalist betrokken was bij vormgeving en lay-out.

Fotografie Marc Pennartz uit Antwerpen, België

Fotografie Marc Pennartz uit Antwerpen, België

Ik denk dat ik mijn eerste foto als klein kind maakte, maar het duurde een hele tijd voordat het echt belangrijk voor me werd. Rond 2000 ging ik soms foto’s maken voor artikelen die ik had geschreven. Nog analoog in die tijd.

Daarna ging ik digitaal fotograferen wat mijn ontwikkeling versnelde, aangezien een foto opeens niks meer kostte.

Maar de echte omslag kwam rond 2016-2017. Zowel beroepshalve als privé had ik destijds flink wat tegenslagen te verwerken. Ik had behoefte aan afleiding en de camera gaf die. Ik ging de straat op en van die reis ben ik niet teruggekeerd.

Wat maakt fotograferen op straat nu zo boeiend?

Op straat vind je een groot aanbod aan potentiële foto’s op een heel klein oppervlak. Op de hoek naar links of rechts gaan, naar boven of beneden kijken, ramen, deuren, kleuren observeren: het is nooit hetzelfde, dus de variatie aan wat de straat je aanbiedt, is enorm.

Het is een van de aspecten die ik ook in workshops wil overbrengen. Het gaat om meer dan mensen.

Straatfotografie door Marc Pennartz

Straatfotografie door Marc Pennartz

Toch kan ik me fotografisch even goed op andere plekken amuseren. Voor mij is fotograferen vooral een soort roesmiddel.

Het is bij mij geen vorm van verslaggeving. Het gaat om het doen, het maakproces.

Door me te focussen op wat ik door de zoeker zie, sluit ik me af van de wereld. In de ideale situatie kom je dan in een flow, waarin je naar beelden speurt en al het andere onbelangrijk wordt.

Die vorm van opperste concentratie is zalig. De foto zelf is hooguit de kers op de taart.

Wat of wie wil je graag nog eens vastleggen?

Het gaat bij mij de laatste jaren zelden om concrete objecten, situaties of personen, maar veeleer om het samenspel van kleur, geometrie, licht en donker. Met die elementen vang je een sfeer of roep je een gevoel op, en daar draait mijn fotografie om.

Met die invalshoek speelt het geen rol of je een koe, een deur, een toevallige voorbijganger of een abstract kleurvlak fotografeert. Het is wel zo dat ik een voorkeur heb voor beelden die een zekere dromerigheid of melancholie uitstralen, iets onwerkelijks hebben of heel grafisch zijn.

Grafisch beeld van Marc

Grafisch beeld van Marc

Beelden die enkel drukte of gezelligheid uitstralen of van die topzware portretfoto’s met ernstige gezichten interesseren me doorgaans niet. Ik heb het graag wat minder expliciet.

Ik laat sowieso veel aan het toeval over, plan nooit wat ik ga fotograferen, en al helemaal niet wie. De zoektocht is deel van het plezier.

Waar ligt jouw volgende uitdaging?

Nergens!
Fotografie is voor mij synoniem met leven in een moment zonder stress. Daar passen geen grote ambities bij.

Mijn foto’s maak ik heel intuïtief en mijn creatieve of technische ontwikkeling, voor zover daarvan sprake, is een natuurlijk proces.

Ik laat iets ontstaan, in plaats van dat ik het nastreef. Het is achteraf dat ik soms een project ontdek in mijn werk. Dan blijkt opeens dat ik een reeks foto’s heb gemaakt die iets gemeenschappelijks hebben in onderwerp of vormgeving.

Maar dat werkt enkel onbewust. Zodra ik dan bewust meer van dat soort foto’s ga maken, wat ik weleens geprobeerd heb, merk ik dat het plezier verdwijnt en de foto’s slechter worden.

Dan wordt het gewoon werk, en juist dat gevoel wil ik vermijden in fotografie.

Marc Pennartz is te vinden via zijn website en sociale media:
https://www.straatfotograaf.be/
https://www.instagram.com/marcpennartz_photography/
https://www.flickr.com/photos/marcpennartz/
https://www.facebook.com/MarcPennartzPhotography/

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *