Eva Glasbeek: Ik hou ervan om echt intuïtief te werken

Fotograaf Eva Glasbeek

Fotograaf Eva Glasbeek

Eva Glasbeek is foto- en videograaf en van jongs af aan heeft ze altijd al een grote fascinatie gehad voor camera’s en het vastleggen van momenten. Haar ouders hadden een kleine digitale Canon camera die ze overal mee naartoe nam.

“Ik maakte foto’s van vriendinnetjes, video’s op vakantie en uiteindelijk kon mijn moeder voor hun bedrijf een spiegelreflexcamera kopen. Die camera (Nikon D3200) werd al gauw een soort verlengstuk van mij en ik leerde steeds meer over het belichten van foto’s, video’s en de bewerking.

Tijdens mijn reis naar Australië op mijn 18e nam ik deze camera mee en legde ik mijn avonturen vast. Toen ik terugkwam wist ik het zeker: hier wil ik iets mee doen.
Ik maakte veel gratis werk voor kennissen en kleine bedrijven om zo mijn portfolio op te bouwen.

Toen ik 20 was verhuisde ik naar Amsterdam en had ik genoeg opdrachtgevers om te kunnen leven van mijn camera.”

fotografie van Eva Glasbeek

fotografie van Eva Glasbeek

Welke valkuilen brengt de weg naar succes met zich mee?

“Ik zeg altijd dat het hebben van veel ambitie een zegen en een vloek is. Het heeft me enorm ver gebracht en ik heb een fantastisch leven kunnen creëren voor mijzelf waar ik heel erg trots op ben, maar ik heb ook vaak het gevoel dat het niet genoeg is, meer, beter en grootser moet.

Ik ben altijd bezig met de ‘next step’ en loop daardoor geregeld tegen een soort muur aan waar ik me onzeker of uitgeput voel. ‘Niets’ doen vind ik heel moeilijk en soms schiet ik mijzelf hiermee voorbij. Het blijft altijd een beetje zoeken naar de juiste balans.

fotografie Eva Glasbeek

fotografie Eva Glasbeek

Ik zou het overigens voor geen goud willen missen hoor :-).”

Je wilde, als je de weg naar succes gevonden had, dit ook aan anderen leren, waar komt die drijfveer vandaan?

“Toen ik rond mijn 18e had besloten: ik wil foto-/videograaf worden, had ik werkelijk geen flauw idee waar ik moest beginnen. Ik had niet genoeg ervaring om een opleiding te volgen bij de filmacademie en ik wist ook niet zeker of dat de richting was die ik op wilde.

Ik koos voor een studie (Communicatie & Multimedia Design) waarbij ik hoopte dat ik wat meer zou leren over de creatieve industrie, hoe je als zelfstandig ondernemer kon beginnen en kon leven van foto en videografie. Dit was helaas niet het geval.

Ik zag bij veel creatieve studies dat de kennis/theorie best achterhaald was en niet aansloot op de daadwerkelijke realiteit.

nog een foto van Eva

nog een foto van Eva

Hoe ontwikkel je een eigen stijl, waar vind je klanten, hoe benader je deze klanten, hoeveel geld vraag je voor je service, hoe onderhandel je dit?

Dit zijn vragen die je hebt als je begint als zelfstandig ondernemer en het heeft me jaren gekost om hier antwoord op te vinden.

Ik vond het zó frustrerend dat ik precies wist wat ik wilde maar niet de middelen had om daar te komen. Met die ervaring heb ik al mijn kennis verzameld en in een overzichtelijk stappenplan samengevoegd.”

Kun je wat vertellen over je training die in juli is gestart?

“Mijn online cursus bestaat uit 5 modules en deze 5 modules staan gelijk aan de overkoepelende stappen die nodig zijn om van je passie voor foto-/videografie ook daadwerkelijk je werk te maken.

Door middel van videolessen neem ik de beginnende foto-/videograaf aan de hand in hun weg naar het vinden van hun eigen stijl, het ontwikkelen van een goed portfolio, het vinden van klanten, onderhouden van je netwerk, bepalen van je prijs en het runnen van een shoot van A tot Z.

Daarnaast heb ik een platform gecreëerd voor alle cursisten waar iedereen feedback kan vragen, elkaar kan inspireren, samenwerkingen aan kunnen gaan en vragen kunnen stellen.

Het is echt een community van inmiddels 150 creatieve en ambitieuze foto-/videografen in spé waar ik enorm trots op ben.”

Doe jij fotografie op gevoel of technisch en waarom?

“Al mijn werk is altijd op gevoel geweest. Ik ben niet enorm technisch (ik weet alles wat ik moet weten maar ik weet niet de ins en outs van elke camera) en ik geloof altijd dat het meer gaat om jouw visie en creativiteit dan het apparaat waar je mee werkt.

Ik hou ervan om echt intuïtief te werken en te vertrouwen op mijn visie – in plaats van alles perfect volgens de regels te doen.

Dit is ook echt iets wat ik mijn cursisten wil meegeven. Je hebt niet de duurste nieuwste camera nodig om goed te worden in dit vak; je moet alleen wel echt uit je comfortzone stappen, oefenen, oefenen, experimenteren en niet bang zijn om te falen.”

Wat is je doel voor, zeg, volgend jaar? En wie of wat wil je dan zeker hebben vastgelegd op foto of video?

“Voor mijn eigen werk als foto-/videograaf zou ik dolgraag nog een documentaire willen maken – zo één waarbij ik me jaren kan onderdompelen in het volgen van verschillende mensen en verhalen. Een documentaire met een artistieke twist over de rauwe en echte gevoelens van de mens.

straatfotografie Eva Glasbeek

straatfotografie Eva Glasbeek

Mentale gezondheid en spiritualiteit hebben mij altijd gefascineerd en ik zou hier heel graag iets mee willen doen. Hoe of wat weet ik alleen nog niet.

Wat betreft mijn cursus: ik hoop dat dit elk jaar mag blijven groeien met gemotiveerde makers van over de hele wereld. Ik hoop dat ik heel veel mensen mag motiveren en inspireren in hun weg naar een succesvolle foto-/videograaf.”

www.evaglasbeek.com
instagram.com/evaaluna/

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *