Een Ontspannen Fotowandeling voor Mindfulness en Creativiteit

mindfulness, wandelen en fotgraferen

mindfulness, wandelen en fotgraferen

Een mindfulness fotowandeling is een prachtige manier om je gestreste geest een pauze te geven en aandacht te schenken aan je leven in het huidige moment.

Mindfulness draait om vertragen en je zintuigen gebruiken om het huidige moment in je op te nemen, om verbinding te maken met de fysieke wereld. Creativiteit gaat over nieuwsgierigheid, en het ontdekken van mogelijkheden. Een mindfulness fotowandeling combineert beide praktijken en heeft als extra voordeel dat het erg leuk is!

Let op.
Verwonder je.
Vertel erover.

– Mary Oliver

Dit gedicht geeft eigenlijk alle instructies voor het maken van een mindfulness fotowandeling!

Wat je nodig hebt voor een Mindfulness Fotowandeling:

Een camera. Elke camera is prima, zolang je er bedreven in bent. Je wilt niet bezig zijn met camerainstellingen tijdens een mindfulness fotowandeling. Je telefoon camera volstaat.

Een licht ingepakte tas. Je wilt jezelf niet belasten met apparatuur, anders voel je druk in je nek en schouders, wat je kan afleiden. Als je een DSLR- of andere professionele camera hebt, probeer dan slechts één lens mee te nemen. Sterker nog, neem de lens eens mee die je het minst gebruikt.

Een lichte snack en iets te drinken.

Een open geest. Vertrouw erop dat de ervaring prachtig zal ontvouwen zonder een expliciet doel. Laat doelen zoals “maak een prijswinnende foto” of “maak een foto van de oudste boom” thuis.

Er is geen perfecte methode voor het maken van een mindfulness fotowandeling. Je zult weten wanneer je er een maakt, omdat je je bewust bent van de momenten die je op camera vastlegt, je zult je herinneren dat je de momenten eerst hebt waargenomen en opgemerkt.

balans zoeken door mindfulness wandelingen

balans zoeken door mindfulness wandelingen

Stappen voor een mindfulness Fotowandeling:

Stap 1: Kalmeer je geest
Bij de plek waar je je wandeling begint, neem je een paar minuten om stil te zitten en jezelf te verankeren in het huidige moment. Laat verwachtingen voor de wandeling los. De wereld is een ongelooflijk geschenk, en de fotowandeling is bedoeld om je te verbinden met de wonderen om je heen en om die wonderen te proberen vast te leggen.

Stap 2: Kom in het huidige moment
Laat schaamte of spijt los, je geest speelt iets uit het verleden af. Als je je zorgen maakt of angst voelt, denkt je geest meestal aan de toekomst. Een van de beste manieren om je drukke geest te verlaten en in het huidige moment te komen, is door verbinding te maken met je fysieke zintuigen.

Stap 3: Let op
Kijk rond en volg je nieuwsgierigheid. Merk op waar je aandacht blijft hangen en probeer te begrijpen wat het daar houdt. Experimenteer met perspectief en gezichtspunt. Wees bedachtzaam bij het indrukken van de sluiter, neem niet zomaar honderd foto’s en hoop dat er één goed uitkomt. Deze fotowandeling draait om het ontwikkelen van je observatievermogen en het versterken van je visie.

Stap 4: Speel en Experimenteer
Digitale fotografie geeft je veel vrijheid om te spelen en te experimenteren. Probeer twee of drie unieke foto’s van je onderwerp te maken. Kijk niet te veel naar het scherm van je camera, laat je innerlijke criticus niet binnenkomen met waarden en oordelen. Bevestig alleen dat de afbeelding goed belicht is en ga verder.

Stap 5: Reflecteer en Schrijf
Bekijk bij thuiskomst je foto’s en reflecteer op je ervaringen. Waar heb je van genoten? Voelde je frustratie? Was je tevreden met de genomen foto’s? Reflecteer op deze vragen om inzicht te krijgen in je ervaring. Schrijf je reflecties op om de inzichten te behouden te midden van de drukte van het moderne leven. Zelfs een korte mindfulness fotowandeling kan waardevol zijn.

Hier beschrijf ik een ideale fotowandeling, maar soms is dat moeilijk in te passen in het leven! Je kunt ook een tien minuten durende wandeling rond je huis maken, met misschien twee minuten van zelfbewustwording voordat je naar buiten gaat. Zelfs een micro-mindfulness fotowandeling is gunstig! Dus als dit idee je aanspreekt, haal eruit wat je aanspreekt en ga ervoor. En laat me weten hoe het gaat! Ik hoor graag van je.

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *