De Echte Fotograaf: Smartphone vs. Traditionele Camera

Een foto uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vier jongens met hun fiets.

Een oude foto waarop vier jongens staan van een jaar of 18. Deze staat op het bureau me aan te staren. Het moeten de jaren vijftig geweest zijn, want op een van de foto’s staat mijn schoonvader.
Toen, in die tijd was het nemen van een foto iets bijzonders. Je ging er voor staan en de fotograaf had tijd nodig om de foto daadwerkelijk te ‘maken’. En dan maar hopen dat deze gelukt was, want je ging de foto dan daadwerkelijk afdrukken. Daar waren speciale fotowinkels voor, of, zeker in die tijd, je deed het zelf met een ingewikkeld chemisch proces.

Nu is alles anders, maar de foto staart me aan en bij mij rijst de vraag naar boven of een ‘echte’ camera de essentie van fotografie weer naar boven kan halen, of dat we genoeg hebben aan onze smartphone die, ja natuurlijk, vele malen beter is dan een gemiddelde goedkope compactcamera.

Moet een fotograaf een ‘echte’ camera hebben, of kan een smartphone voldoende zijn?

In dit artikel wil ik je graag meenemen in mijn gedachten over smartphone fotografie en laten we het even ‘echte’ camera fotografie. Ik stel me bij een echte camera een DSLR of een systeemcamera voor. Maar ook de betere compactcamera mag je zo zien. Op zich al een aparte discussie waard.

Ik zet het voor het gemak maar even op een rij. De voor- en nadelen van beide soorten. Niet om het antwoord te geven, want uiteindelijk beslis je dat zelf. Nee om jou de kans te geven je eigen afweging te maken en me vooral te laten weten waar jij voor kiest.

Voordelen van Smartphone Fotografie

De toegankelijkheid en draagbaarheid van de smartphone zijn natuurlijk voor de hand liggend. Je hebt deze camera eigenlijk altijd bij je in je achterzak. Niemand die tegenwoordig nog de deur uit gaat zonder smartphone en door het lichte gewicht neem je het overal zo mee zonder dat iemand je raar aankijkt.

Maar je pakt ze er ook gemakkelijk bij. Gewoon even aanzetten, foto maken en weer door. Het bewerken doe je op de telefoon, doorsturen om af te drukken, fotoboeken van maken en natuurlijk eenvoudiger dan met je smartphone je foto’s delen met de wereld kan niet.

Daarbij, je telefoon heb je toch al, je hoeft er geen extra lenzen, accesoireesn en andere dingen meer voor te kopen. Alles zit in je broekzak. Gemak dient de mens!

En dat is tegelijkertijd mijn grote dilemma. Fotograferen is verworden te iets gemakkelijks. Het is geen kunst meer om mooie foto’s te maken, althans zo lijkt het. Je hoeft je best er niet meer voor te doen… en is dat juist niet de charme van fotografie?

Nadelen van Smartphone Fotografie

Nog wat nadelen dan maar? Al zullen die in de loop van de tijd steeds minder worden, want de techniek schrijdt voort en zal steeds meer mogelijkheden bieden.
Wat te denken van de beperkingen van de sensor, kleinere sensoren presteren slechter bij weinig licht.
Je hebt minder controle, simpelweg omdat je minder handmatige instellingen hebt en daardoor minder controle over de beeldkwaliteit.

De lenzen kun je niet vervangen en daardoor heb je minder invloed op de manier van fotograferen. Alles wat dat betreft gaat digitaal en niet optisch.

Voordelen van Traditionele Camera’s

En dan heb je dus meteen de voordelen van de traditionele camera’s. Een traditionele camera is gemaakt met één doel, namelijke foto’s maken en dat geeft je meer kwaliteit en controle.

fotografie met een smartphone of old-fashion camera

Je hebt grotere sensoren en uitgebreide handmatige instellingen.
Er is voor veel camera’s een veelzijdigheid van Lenzen waardoor je de mogelijkheid hebt om verschillende lenzen te gebruiken voor verschillende situaties.

En niet geheel onbelangrijk, het geeft een professionele Uitstraling. Je zou raar staan kijken als je voor een bruiloft een dure fotoshoot boekt en de fotograaf komt aan met zijn smartphone…

Nadelen van Traditionele Camera’s

Daarmee magen we de brug naar de nadelen, en de belangrijkste daarvoor is kosten
Vaak vraagt een professionele camera hoge aanschafkosten voor body en lenzen.
Je moet tevens heel wat meesjouwen wil je echt goed aan de slag kunnen en dan heb je ook nog het uitgebreide leerproces, een camera vraagt meer kennis en ervaring om effectief te gebruiken. Maar misschien is dat wat het juist ook leuk maakt, dat leerproces!

Discussie: Wat Maakt een Fotograaf ‘Echt’?

Uiteindelijk denk ik niet dat het zit in de camera, al dan niet een smartphone. In essentie kan iemand die het ziet fantastische foto’s maken met welke camera dan ook. Tevens kan iemand die het ‘niet ziet’ de duurste camera kopen en nog ontdekken dat de foto’s van belabberde kwaliteit zijn.

Fotografie gaat over jezelf als persoon, jij bent degene die de foto’s maakt, je toestel is slechts het instrument.

Wat vind jij? Kan een smartphone een ‘echte’ camera vervangen?

Gratis ebook Fotografie

Achter de Lens - In gesprek met inspirerende fotografen

In gesprek met zes inspirerende topfotografen. Leer van hun kijk op fotografie.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen in je mailbox en ontvang elke maand een nieuw inspirerend verhaal van een topfotograaf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *